Plant lady is the new cat lady..

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Sinds de kerstboom is verplaatst naar de tuin (het uitzicht is geweldig!) was er een grote lege plek in de kamer. Ik kreeg gelijk de kriebels om de woonkamer aan te pakken. Ik ben een enorme plantenliefhebber dus de keus was snel gemaakt wat er op de plaats van de kerstoom moest komen. Een grote nieuwe plant. Ik heb gekozen voor een Ficus Lyrata, oftewel een tabaksplant. Hij heeft enorme bladeren in een diepgroene kleur en is makkelijk te onderhouden. Ik vind het een echte eyecatcher. En het staat ook zo leuk om de plant in een mand van zeegras te zetten. Het geeft gelijk sfeer in huis. 

Verder heb ik sinds een paar maanden een avocadoplant laten groeien uit een pit. Hij staat nu binnen, aangezien het buiten te koud is. Die mag in het voorjaar weer een frisse neus halen. Ook heb ik een Pilea, oftewel, een pannenkoekenplant. Ik heb me erover verbaasd hoe snel die kan groeien! Natuurlijk is de plaats in huis cruciaal voor de plant. Hij moet genoeg licht hebben, maar zeker niet in de volle zon staan. Ik heb mij laten vertellen dat de Pilea maar eens in de 14 dagen water nodig heeft. persoonlijk doe ik het een beetje op gevoel. Hebben jullie daar een vaste regel voor? 

 

Planten maken gelukkig naar mijn mening. En ik sta altijd versteld van de schoonheid van sommige planten. Neem bijvoorbeeld een Calathea, zo bijzonder als je die bladeren ziet! Alsof iemand ze per stuk beschilderd heeft. En: de plant beweegt! De bladeren bewegen zich richting de zon. Dus ook als je de pot daarna weer omdraait: de bladeren bewegen zich totdat ze weer goed richting zon staan. En tijdens de nacht vouwen de bladeren zich in. Zodra het ochtend wordt, klappen ze weer open. 

 

Voor mensen met minder groene vingers, of die gewoon niet vaak thuis zijn, hebben we altijd nog een cactus. Verkrijgbaar in alle soorten en maten. Zet er een paar bij elkaar en je hebt een instant groen plekje in huis. 

 

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

           Tips voor het onderhouden van kamerplanten:

 

  • Zet je plant op de juiste plek in de kamer. Vermijd direct zonlicht, maar laat hem ook niet in het donker staan. Aan de kleur van de bladeren kun je vaak zien of ze goed staan of niet.  
  • Geef je plant de ruimte om te groeien. Dat wil zeggen, plant ze in een pot waar de wortels voldoende plek hebben. Ook hebben ze in de kamer ruimte nodig voor de bladeren. Ze houden er niet van om tegen de muur aan gedrukt te worden. 
  • Planten hebben eens in de zoveel tijd veel baat bij wat extra voeding. Hoeveel en hoe vaak verschilt per plant. 
  • Af en toe zet ik mijn planten buiten. Let op: denk aan de temperatuur. Mijn Monstera houdt er niet van om midden in de winter een frisse neus te halen. Dit doe ik echt als het zacht weer is. Of midden in de zomer tijdens een fikse regenbui. 
  • Het is raadzaam om af en toe de bladeren af te nemen met een doekje. Dit omdat er stof aan hecht en zo kan er minder zuurstof bij. Zoals ik bij het vorige punt aangaf: tijdens een regenbui (als het buiten warm genoeg is) spoelen de bladeren ook weer schoon!